Vrij van Wanen

Mensen met psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie kunnen aan wanen lijden. Hoe kun je mensen helpen daarvan af te komen?

Ik heb wel eens een hele avond naar iemand geluisterd, die wanen had. Ik had niet het idee dat het luisteren hielp. Aan het eind van het verhaal werd er weer van voren af aan begonnen. Wat is beter dan luisteren? Zeggen dat het niet klopt? Daar luistert die persoon denk ik helemaal niet naar.

Aanpak wanen
Misschien is het wel het best om te zeggen: ‘Bram (ik neem maar een naam) Jezus houdt van je’ en daarna ‘Volg Jezus’, ‘Hij geef je kracht’, ‘Wees onze broeder in Christus’, ‘Wij willen je helpen’. Net zo lang tot de muur om zijn hart wankelt en hij zegt: ‘Hoezo?’

In de brieven van de apostel Paulus gaat het om liefde en waarheid. Twee hamer en beitels, die leugens uit ons mensen kunnen beitelen. Alleen de liefde kan overwinnen. Gedragen door de liefde gaan we aan de slag met de waarheid tegenover de leugen die bij die persoon een rol speelt. Het zijn leugens, die in je hoofd zit. Waarom krijg je zo’n waan? Van die persoon waar ik de hele avond naar luisterde was het omdat deze persoon het gebruikte om te kunnen overleven. Een waan kan je misschien door een moeilijke tijd helpen, maar het staat ook je genezing in de weg.

In de Bijbel wordt gesproken over allerlei soorten leugens waarin mensen kunnen geloven. Bijvoorbeeld leugens om mensen te verleiden niet in God te geloven maar in zijn tegenstander. Gaat het bij een waan ook daarover? Zou wel kunnen, maar staat niet in het rijtje. Niet gezond of nuchter denken, dat is eerder het probleem.

Healing Rooms Gouda