Pijn en Verdriet?

Ieder mens krijgt in zijn leven ellende en narigheid te verwerken. Ernstige ziekten of een vervelend lichamelijk ongemak. Sterfgevallen. Relaties die stuk lopen. Problemen op het gebied van werk en inkomen. Wat niet al. Van die narigheid word je als mens verdrietig. Naast lichamelijke pijn kan er ook emotionele pijn zijn. Hoe kun je als mens het beste met die pijn en verdriet omgaan?

Als de ziel zwijgt gaat het lichaam spreken
In ons werk komen we veel mensen tegen die het verdriet proberen weg te stoppen. ‘Niet aan denken’, ‘zand erover’. Men probeert aan iets anders te denken. Men gaat een avondje uit, men kijkt een filmpje. Sommigen willen dat de radio altijd aanstaat. Dan word je niet geconfronteerd met je gedachten[1].

Het probleem is dat je gevoelsleven niet de ruimte krijgt als je dit doet. Je raakt afgestompt. Je voelt de pijn nauwelijks meer, maar je kunt ook moeilijk blij zijn of liefde en vriendschap voelen voor een ander. De vreugde van het leven wordt voor je onbereikbaar.

En het kan gebeuren als iemand je op je pijnpunt raakt, dat je heel geïrriteerd of agressief gaat reageren. De pijn kan als een emotionele uitbarsting naar boven komen.

Daar komt nog bij dat pijn ook in je lichaam gaat zitten en erop gaat reageren. Dat kan tot uiting komen in allerlei soorten ziekten en klachten. Anders gezegd: uw ziekten en klachten zouden wel eens weggestopte pijn als oorzaak kunnen hebben. Daarom is wegstoppen geen goede oplossing.

Als je erover praat verwerk je de pijn
Het is goed om over wat je hebt meegemaakt, te praten. De hele geschiedenis, hoe het begon en wat er toen gebeurde en hoe je dat beleefde etc. Het zal je goed doen als er een mens is, die naar je luistert en met je meeleeft. Zo heeft een mens met een moeilijk leven zeker regelmatig iemand nodig om tegen aan te praten. Dat voorkomt gezondheidsproblemen.

Dus als je verdriet te verwerken hebt, zoek dan iemand om je verhaal te vertellen. Een betrouwbaar iemand, die oprecht met je mee kunt leven. Let op, je hebt ook mensen, die genieten van het verdriet van een ander. Zo iemand moet je niet hebben. Als je niemand hebt, neem dan contact op met iemand in een kerk of christelijke gemeente die dit werk doet: een predikant, pastoraal- of nazorgwerker. Als je aanklopt voor hulp zullen deze mensen, als het maar even past in hun agenda, je helpen.

Laat de Geest van God zijn werk doen
De Geest van God wordt in de bijbel aangeduid als de trooster. En dat doet die Geest ook als je hem Zijn gang laat gaan in je leven. Ik ken mensen, die grote narigheid hebben meegemaakt en in die moeilijke tijd toch rust en vrede hadden. Wil jij dat ook? Stel je ervoor open. Zoek het contact met God. De medewerkers van Healing Rooms kunnen voor je bidden dat je die trooster ontvangt en dat hij in je gaat werken.

Opgekropt verdriet verwerken
Bij veel mensen zit er een jarenlange berg van opgekropt verdriet. Soms is het zo erg dat mensen zeggen: “Als ik daar over ga praten overleef ik het niet”. Het verdriet is een groot trauma geworden. Als dat zo is, dan moet u inderdaad voorzichtig zijn met uzelf. Bij Healing Rooms hebben we de ervaring dat mensen eerst meer rust en vrede moeten leren kennen die van God is. Dan worden ze sterker en kunnen dan meer aan.

Daarna kan dan met de traumaverwerking worden begonnen. We gaan dat heel voorzichtig doen. Iedere week een kleine stap. Zal lang duren. We kennen enkele mensen die dit proces samen met ons en anderen met goed gevolg hebben afgerond.

Kom uit je verdriet
Er zijn genoeg mensen, die nadat ze een nare gebeurtenis hebben meegemaakt of zelfs meer van die gebeurtenissen niet meer uit hun verdriet komen. Jarenlang blijven zuchten onder het verdriet. Het is goed om de beslissing te nemen: ‘Ik wil nu uit deze situatie’. Daarmee ben je er niet van af, maar je bent dan wel zo ver dat anderen je kunnen helpen. God kan mensen troosten op een bijzondere manier en wij willen je daarbij helpen. Dan kun je weer verder met je leven!

Tenslotte
Het is goed om verdriet te verwerken zoals het hier is beschreven. Wij willen je helpen. Ook als het verdriet groot is. Het is beter om de weg van genezing te gaan. Die is niet gemakkelijk, maar dat is uw huidige leven toch ook niet? En, wat zou het mooi zijn om nog een aantal goede jaren te hebben in dit leven?

 


Noten:
[1]Leuke dingen doen en je gedachten verzetten zijn natuurlijk goed in combinatie met de echte oplossingen die hieronder staan. Er zijn overigens ook ernstiger ‘oplossingen’ die men kan gaan gebruiken, alcoholist worden om je verdriet te verdrinken of je aan iets anders verslaven.

 

Healing Rooms Gouda