Ons lichaam beweegt zich in een omgeving met schadelijke bacteriën, virussen en giftige stoffen. Daarnaast kunnen zich eigen cellen zich vreemd gaan ontwikkelen. Toch kunnen we gezond blijven omdat ons lichaam allerlei beschermingsmechanismen heeft. Één daarvan is het immuunsysteem, het afweersysteem van ons lichaam.
Er zijn echter situaties dat het immuunsysteem actief gaat worden zonder dat het nodig is. Het gaat dan als het eigen lichaam aanvallen met allerlei klachten tot gevolg. De ziekten die daardoor ontstaan noemen we auto-immuunziekten. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn diabetis, MS, reuma en psoriasis. Aan het eind een meer uitgebreide lijst.
Wanneer wordt het immuunsysteem onnodig actief?
De medische wetenschap heeft er bij mijn weten weinig antwoorden op. Maar de mensen, die deze zieken pastoraal begeleiden, hebben wel opvallende overeenkomsten geconstateerd. In het boek ‘Meer dan een voortreffelijke weg’ van Henri Wright worden daar een aantal voorbeelden van gegeven.
Het is namelijk zo dat mensen met een auto-immuunziekte dikwijls op psychisch of geestelijk gebied behoorlijk in de problemen zaten voordat ze de ziekte kregen.
Welke problemen?
Daar zijn verschillende voorbeelden van:
1. Als mensen in de knel zitten en geen uitweg meer zien. Het afweersysteem constateert dat de psyche of de geest gevaar ziet en wordt actief.
2. Als mensen een hekel hebben aan zichzelf. Dat kan op gegeven moment extra sterk worden omdat een fout is begaan met ernstige gevolgen. Of er is een vermeende fout begaan.
Het kan ook zijn dat in een bepaald gezin of familie velen met dezelfde auto-immuun ziekte te maken hebben. De problematiek is dan vaak een problematiek van het hele gezin.
Hoe kom je uit de knel?
Als je in de knel zit is het goed om hulp te zoeken bij andere mensen. Dat kunnen mensen van de kerk zijn die pastorale zorg verlenen of ga bij een Healing Rooms langs. Maak gerust gebruik van hun diensten. Zij/wij vinden dat je die hulp waard bent. Je kunt natuurlijk ook de reguliere zorg aankloppen, de huisarts, die je eventueel doorverwijst naar een psychotherapeut bijvoorbeeld.
Heel belangrijk is om overzicht in je situatie te ontvangen. Heel goed om de eventuele angst af te leggen en ook de eventuele boosheid. Voor boosheid is vergeving de oplossing en voor angst is vertrouwen en moed ontvangen aan de orde. Dit zijn voorzieningen van God die Hij jou wil geven.
Heb jij een hekel aan jezelf?
Een hekel aan jezelf komt veel voor in de Westerse wereld en juist ook in Nederland. We willen graag de dingen goed doen, we willen perfect zijn, perfect handelen en en perfect er uit zien. Een sterke hekel aan jezelf, misschien wel ontwikkelt tot zelfhaat en zelfverwerping kan slecht uitwerken voor je gezondheid.
Bent u ook iemand, die zichzelf uitscheldt? Iemand die niet in de spiegel wil kijken? Wil je liever niet dat er een foto van je wordt gemaakt. Heb je er een hekel aan als iemand je een compliment maakt? Heb je moeite om tegen jezelf te zeggen: ‘Ik hou van je?’.
Hoe kom je van die ‘haat’ af?
Je komt ervan af door jezelf te accepteren zoals je bent dat is belangrijk. Zoek hulp bij anderen om je daarbij te begeleiden. Als je je hele leven op een bepaalde manier over jezelf hebt gedacht, dan is dat lastig om hierin te veranderen.
Het is nog gemakkelijker om van die haat af te komen door de liefde van God voor jou te accepteren. Dat is één van de voorzieningen, die God ons mensen heeft gegeven om op een goede manier het leven door te komen.
Misschien is de haat gebaseerd op een schuldgevoel. Ook hier zijn door God voorzieningen voor gemaakt. Dat is vergeving als je echt schuld aan iets hebt. Door vergeving kun je weer vrij komen van de schuld die je tegenover iemand hebt. Door vergeving kun je weer vrij komen van je eigen schuldgevoel en vrij komen van schuld tegenover God.
Een andere voorziening is de ‘waarheid’. In de bijbel staat dat Jezus de waarheid is. Vraag Jezus of je echt schuld hebt. Vraag anderen om je daarbij te helpen. Laat de waarheid van Jezus voor jou leidend zijn. Het is daarna wel goed om God te belijden dat je in een leugen hebt geloofd. Ook daar kun je vergeving voor ontvangen.
Hoe begeleid je iemand met auto-immuunziekte?
Juist iemand met een auto-immuunziekte heeft respect, acceptatie en waardering nodig.
Belangrijk is het samen met de persoon die ziek is proberen te achterhalen wat de oorzaken zijn. En daar dan ook stap voor stap samen met de zieke aan te werken.
Als de psyche en de geest tot rust komt, dan kan ook het lichaam tot rust komen en weer in evenwicht, zodat klachten minder worden en verdwijnen. Er kunnen door de ziekte lichaamfuncties zijn aangetast. Het is dan goed om voor herstel te bidden.
Ik ken geen personen in de bijbel die een auto-immuunziekte hadden. Er zijn wel heel wat mensen in de bijbel, die moesten vergeven, die boos en bitter waren of die schuld en schuldgevoel hadden. Hoe deze mensen met hun probleem omgingen kan een voorbeeld zijn om na te volgen.
Lijst met veel voorkomende auto-immuunziekten
Voorbeelden van auto-immuun ziekten: | |
Ziekte van Crohn | Ontsteking van de darmen. Bloedingen. Problemen met het opnemen van voeding. |
Diabetis | B cellen van de pancreas worden vernietigd waardoor geen insuline meer wordt aangemaakt |
Lupus | Huidproblemen, gewrichten en pezen |
Multiple Sclerosis MS | witte bloedlichaampjes vallen de mergschede van de zenuw aan en beschadigen die soms ook de zenuw |
Rheumatoïde artritis | Tast de gewrichten het bindweefsel en het kraakbeen aan. |
Alzheimer | Snelle toename witte bloedlichaampjes in de hersenen |
Graves-Basedow en Hashimoto | Schildklieren |
Addison | Bijnieren |