Depressief?

Iedereen is in zijn leven wel eens een beetje depressief. We hebben er woorden voor: winterblues, vakantieblues, een maandagochtend humeur. Je kunt lusteloos en neerslachtig zijn. Misschien moet je huilen, voel je je leeg van binnen en lijkt het leven zinloos.

Je kunt ook veel ernstiger depressief zijn. Als je helemaal apatisch bent bijvoorbeeld. De psychiater kan testen hoe depressief iemand is. De meest ernstige uitslag is ‘klinisch depressief’. Dan zijn soms zwaar traumatische ervaringen de oorzaak. Die vereisen een aparte aanpak (wordt niet in dit stukje genoemd).

Er zijn verschillende psychotherapieën ontwikkeld, een dikwijls toegepaste is de cognitieve gedragstherapie. Huisartsen en psychiaters schrijven ook antidepressiva voor. Prozac is daar een voorbeeld van. Een nadeel van deze middelen is dat ze nare bijwerkingen kunnen hebben.

Hoe wordt je depressief?
Aanleidingen voor depressiviteit kunnen zijn: een sterfgeval, een ziekte, een huwelijk dat niet goed gaat, werkloos worden of gewoon ouder worden. Je kunt ook depressief worden bij een grote verandering in je leven: een bevalling, kinderen die de deur uitgaan of als je met pensioen gaat. Depressiviteit komt ook voor als je nog jong bent: het gaat niet lekker op school, het is moeilijk om vrienden en vriendinnen te krijgen of je vindt dat je er niet aantrekkelijk uitziet.

Hoe kom je er weer uit?
Als er een sterfgeval is of je raakt iets moois kwijt dan is er een periode van rouw nodig. Dat duurt een bepaalde tijd. Geduldig ondergaan is het beste. Wij kunnen voor je bidden dat je deze periode goed doormaakt. In de bijbel staat het boek Prediker. Daarin staat een mooie gedachte. ‘Er is een tijd om lief te hebben en er is een tijd om afscheid te nemen’. Na een moeilijk moment of een moeilijke fase in je leven kan lusteloos zijn en nergens zin in hebben heel genezend zijn. Neem tijd om het allemaal maar even te verwerken.

Een valkuil
Wat in tijden van rouw kan gebeuren is dat we een bepaalde gedachte ontwikkelen. We raken een geliefde kwijt en we gaan erbij denken dat we zonder die persoon niet meer kunnen leven en zeker niet meer gelukkig kunnen worden. Van rouw kom je dan in depressiviteit. Je hebt geen hoop meer voor dit leven.

Hier nog wat voorbeelden van gedachten waardoor je in de depressiviteit kunt komen:
Als je iemand heeft verloren: nu blijf ik alleen over. Er is nu niemand meer die mij kent.
Als je werk verliest: nu ben ik niet meer belangrijk meer. Ik heb geen belangrijke status meer.
Als je kinderen het huis uit gaan. Nu is het leven voorbij.
Als je verkering uit is. Er is niemand die bij mij past. Ik ben weinig waard.

Hoop doet depressie verdwijnen
Nieuwe hoop kunt jou uit de depressie halen. Die willen we graag aanbieden. Hoop is wat de kerk al van oudsher heeft geleverd. Je kent misschien wel het rijtje geloof, hoop en liefde. Sommige mensen dragen dit als symbool aan een kettinkje. Het kruis staat voor geloof. Het hart voor liefde. En het anker voor de hoop.

We willen je hoop geven door de waarheid uit te spreken over jouw situatie. In de bijbel staat dat ieder mens veel waard is. Dat ieder mens belangrijk is in een gemeenschap. Dat er voor ieder mens, die in God gelooft, een mooie toekomst is. Enzovoorts.

Wij willen je hoop geven door de christelijke hoop over je uit te bidden.

Healing Rooms Gouda